How its working

Hálózatba visszatáplálós napelemes rendszerek

A napelemek közvetlen villamos energiát termelnek, melyet inverterrel alakítunk 230V hálózati váltakozó feszültségre. A hálózatba történő visszatáplálás a szolgáltató által felszerelt ad-vesz mérőn történik, ami méri a megtermelt és fogyasztott energiát. Évente egyszer olvassák le az órát, és annak különbségét kell megfizetni.

A felhasznált és a hálózatba visszatáplált energia egymáshoz viszonyított nagysága alapján az elszámolási időszakra vonatkozóan az alábbi számlázási esetek állhatnak elő:

  • A fogyasztás meghaladja a közcélú hálózatba betáplált mennyiséget. Ebben az esetben a fogyasztott- és a termelt villamos energia mennyiség különbsége alapján kell megfizetni a forgalomarányos díjakat. A nem forgalomarányos (éves díjak) ettől függetlenül kerülnek elszámolásra.
  • A fogyasztás megegyezik a közcélú hálózatba betáplált mennyiséggel. Ebben az esetben a szaldóképzés eredménye nulla, így csak a nem forgalomarányos díjak kerülnek elszámolásra.
  • A fogyasztás kisebb a közcélú hálózatba betáplált mennyiségnél. Ebben az esetben a villamosenergia-kereskedő/egyetemes szolgáltató részéről csak a nem forgalomarányos díjak kerülnek elszámolásra. A szaldóképzés eredménye alapján meghatározott termelési többletről és ennek átvételi áráról (273/2007. Korm. alapján) a felhasználó értesítést kap. A többletenergiáért az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató – számla ellenében –, a felhasználóként fizetendő villamos energia átlagos termékárat (rendszerhasználati díj nélküli ár) köteles fizetni.

Az ad-vesz óra cseréjét például az ELMŰ-ÉMÁSZ 3 x 16 A ig ingyenesen köteles elvégezni, nagyobb csatlakozás esetén kb. 60.000 Ft + ÁFA díj ellenében.

Mivel a napelemek szolgáltató felé történő engedélyeztetése hosszas ügyintézési idővel történik, így érdemes ősszel vagy télen elkezdeni. Ebben az esetben  a kivitelezés után jó hatékonysággal tud termelni a napelemes rendszer.

Kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok

Hogyan érdemes a napelemeket elhelyezni és mennyit termel?

A tervezésnél kiemelt figyelmet kell fordítani a napelemek elhelyezésére, hogy azok optimálisan termeljenek. Célszerű Déli irányba elhelyezni, 35 -40 fokos dőlésszöggel. Magyarországon a 1 kW napelem  átlagosan 1200 kWh villamos energiát termel. ezekből az adatokból könnyen kiszámítható mekkora rendszerre van szükségünk a saját fogyasztásunk kiváltásához vagy csökkentéséhez.

Napkollektor/Napelem?

A Napelem villamos energiát termel, míg a napkollektor hőenergiát. A napelemes rendszer áram számlájának csökkentésére akár a fogyasztásának kiváltására alkalmas, míg a napkollektor fűtésrásegítésre.

Milyen napelem típusok vannak?

  • Amorf napelemek: Relatív olcsóbb árukkal szemben 6-7 % hatásfok miatt nem ajánlott termékek.  A hatásfokának köszönhetően több tartószerkezet szükséges a kivitelezéshez, mivel több helyet foglal.
  • Polikristályos napelemek:  12-14% hatásfokkal  ár/érték arányban optimális választás napelemes rendszerek kivitelezésére.
  • Monokristályos napelemek: Átlagosan 19% hatásfokkal rendelkező panelek, mely akár 25% feletti is lehet laboratóriumi környezetben. Azonban magasabb áruk miatt a pici szegmensben nem annyira kedvelt termékek.

Mennyi ideig működik a napelemes rendszer?

A napelem gyártók 25-30 év garanciát vállalnak. Ez csupán a garanciavállalás, ennél hosszabb ideig is jó hatékonysággal működhetnek a rendszerek. A napelem egy olyan zöld beruházás, amit akár gyereki is élvezhetnek és épületének értékét növeli.